De feestdagen in zicht. Mooie dagen, zware dagen, interessante dagen. Wat is het voor jou?

Ikzelf kijk uit naar de feestdagen, waar er ruimte en tijd is voor ontmoeting en verbinding. Tegelijkertijd ben ik me bewust dat ik ruimte mag bieden aan mijn kinderen te kiezen wat werkt voor hen tijdens de feestdagen. Wat niet wil zeggen dat ik niet heel blij ben, dat ze er voor kiezen elkaar en ons te treffen. Hoe is dat voor jou?

Herken je dit?

Er wordt van je verwacht blij te zijn met de feestdagen en als het voor jou niet zo is, is er iets niet goed met jou. Je bent in oordeel over jezelf. Je voelt je verplicht tijd met familie door te brengen. Je maakt je verantwoordelijk voor de sfeer, bent de sfeermaker of zelfs de vredesstichter. Je vindt dat alles perfect moet zijn. Je blijft maar rennen en vliegen, kunt niet stoppen en je neemt geen tijd voor jezelf. Je maakt je zorgen over wat er van je verwacht wordt. Je hebt een rol tijdens de feestdagen, die je niet wil. Je komt niet tot het maken van keuzes en kiezen voor wat werkt voor jou.

Tien tips

 1. Oordeel niet over jezelf.
 2. Je bent tot niets verplicht, er is altijd keuze.
 3. Kijk wat haalbaar is voor jou, bezoek bijvoorbeeld je familie een paar uurtjes.
 4. Stel jezelf de vraag wat je kunt bijdragen zonder jezelf op te offeren.
 5. Wat anderen zeggen of kiezen te zijn, daar hoef je niets mee. Je hoeft niet te reageren of verzet te laten zien. Dat deed je als kind, maar dat hoeft nu niet meer.
 6. Laat alle verwachtingen los.
 7. Laat de oordelen van anderen over jou voor wat ze zijn, stuur ze terug vanuit ruimte, zonder oordeel.
 8. Ben je bewust van je rol en kies hierin wat werkt voor jou. Een rol opgeven mag.
 9. Ben je bewust van je standpunten die je vastzetten en je waarneming verkleinen voor wat mogelijk is en wat werkt voor jou.
 10. Maak tijd vrij voor jezelf.

En de meest krachtige tip als bonus

 1. Word je bewust van wat werkt voor jou door vragen te stellen. Stel vragen als:
 • Welk gemak kan ik kiezen?
 • Welke ruimte kan ik zijn?
 • Wat draagt bij aan mij?
 • Hoe kan ik de dagen zo organiseren dat het werkt voor mij en mijn omgeving?
 • Waar word ik blij van?’

Er is altijd keuze. Ik wens je ruimte en bewustzijn, plezier en gemak. Waar je ook bent, met wie je ook bent. Kies wat werkt en bijdraagt aan jou.

Categorieën: Blog

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *