Afgelopen week zaten we met vrienden bij elkaar. En daar kwam deze vraag voorbij. Een mooie vraag! Een vraag waaruit echte interesse sprak. De wens en de interesse ook om elkaar nog beter te leren kennen.

Ik merkte bij me zelf dat het gevoel van lichtheid, van plezier, van waardering en respect in mijn verhaal overheerste. Ik als jongste van een gezin van negen kinderen. Ik voelde me gezien, gehoord en gewaardeerd. Ik kreeg veel vrijheden mijn eigen weg te gaan. Er was altijd een basis van vertrouwen. En er werd me geleerd mensen in hun waarde te laten, ze te nemen zoals ze zijn. De trots overheerste toen ik vertelde over mijn broers en zussen. Hoe verschillend we zijn en tegelijkertijd hoe we elkaar waarderen, elkaar de ruimte geven en hoe we kiezen voor verbinding ongeacht wat gaande is.

En natuurlijk belicht dit niet alles. Ook ik heb ervaringen, die me nu nog kunnen belemmeren. Ook ik ben niet altijd op mijn gemak. Ook ik heb mijn beperkende overtuigingen die ontstaan zijn in mijn jeugd en in de jaren daarna. Door wat ik ervaren heb, door wat er mij verteld is, door wat ik mezelf verteld heb.

Lol in mijn leven

Al op jonge leeftijd heb ik besloten dat niets of niemand mijn lol in het leven kan of gaat beperken.

Ik ben nu hier en ik kies ervoor om waar mogelijk er een feestje van te maken. In eerste instantie voor mezelf en als anderen daar op mee willen liften, prima! Soms kan ik er even niet bij en soms gaat het vanzelf.

Wat kies jij

Het doet me pijn te zien hoeveel mensen zich laten beperken door de huidige tijd. Hoe we geprogrammeerd zijn overal wat van te vinden, altijd in reactie zijn. Hoe we geprogrammeerd zijn controle te hebben. Hoe we vol oordeel zijn en de polariteit alleen maar groter wordt. Hoe we ons laten regeren door angst. Hoe we kiezen in de overlevingsstand te gaan in plaats van regie te nemen over ons eigen leven.

“Ja, maar hoe kan ik hierin dan goed voor mezelf zorgen en kiezen voor meer gemak en plezier?”

 Een vraag, die ik vaak krijg.

Helaas krijg je van mij geen pasklare antwoorden. Ik kan wel iets delen over wat ik weet en werkt voor mij.

 1. Bewustzijn op dat ik keuze heb. Vooral keuze hoe te kijken naar de situatie.
 2. Bewustwording van dat wat ik nu kies niet werkt voor mij.
 3. Kiezen voor verandering, ongeacht wat het van me vraagt.
 4. Stoppen met vechten en erkennen wat gaande is. Het mag er zijn.
 5. Kiezen voor mij, mijn eigenwaarde versterken en mijn potentie erkennen die ik werkelijk ben.
 6. Kiezen voor dankbaarheid van wat er wel is.
 7. Stoppen met oordelen, controle loslaten(dat is een uitdaging) en alle gedachten, emoties en gevoelens die niet van mij zijn bij de ander laten of terugsturen.
 8. Stoppen met fixen van problemen.
 9. Richten op wat mogelijk is voor mij en helder krijgen waar ik werkelijk naar verlang.
 10. Vragen stellen om me meer bewust te worden van wat werkt voor mij.
 11. Kiezen en een eerste stap zetten. Een eerste stap die me dichter bij mij verlangen brengt.
 12. Resultaat loslaten en kiezen voor plezier in en met mijn eerste stap.

De feestdagen en familierelaties als voorbeeld

Niet iedereen kijkt uit naar de feestdagen. We hebben geleerd dat familie alles is en dat we alles over hebben voor familie. De feestdagen zijn ervoor elkaar te ontmoeten en het geweldig te hebben met elkaar. Hoeveel familierelaties zijn verstoord en zijn deze dagen een uitdaging.

 • Wat als je zou kiezen er met lichtheid mee om te gaan.
 • Wat als je familie laat zijn wat het is, wat als je erkent wat het voor jou betekent.
 • Wat als je niets hoeft te fixen.
 • Wat als je alle verwachtingen loslaat.
 • Wat als je kiest niet te oordelen, wat als je kiest niet in reactie te gaan.
 • Wat als je niets persoonlijk maakt.
 • Wat als je geen controle hoeft uit te oefenen op reacties van mensen.
 • Wat als je kiest totale ruimte te zijn met dit alles. De ruimte van zonder oordeel en terugsturen wat  niet van jou is.

Voor ‘feestdagen en familierelaties’ kun je elk ander thema invullen. Gezondheid, werk, relaties, de huidige realiteit.

Welke energie, ruimte en bewustzijn kun jij zijn met deze feestdagen die je toelaten met gemak en vreugde deze dagen te beleven. Ik wens jullie mooie dagen en een relaxte start in het nieuwe jaar!

Categorieën: Blog

3 reacties

Nel Varwijk · 20 december 2021 op 18:57

Alles op je af laten komen zo het komt ‘
geven en nemen zo je denkt goed te doen’
een ieder naar de zin maken is niet mogelijk.

Nel Varwijk · 20 december 2021 op 19:12

Zelf kom ik uit een gezin van 14 kinderen en waarvan normen en waarde
voor op stonden .ben nu 89 jaar en ben tevreden wat ik nog kan ;
kijk dankbaar terug en hopende vooruit dat waren woorden die ik nog steeds heb onthouden.
Allen een zalig kerstfeest en een gezond tevreden Nieuwjaar

clindamicina es penicilina · 27 november 2023 op 14:22

[…] clindamicina es penicilina[…]

clindamicina es penicilina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *