De eerste dag in het nieuwe jaar gingen de gesprekken over goede voornemens.  2x per week hardlopen, minder snoepen, meer rust pakken, stoppen met roken. Ook aan mij werd de vraag gesteld. Ik antwoordde: ‘Daar ga ik eens over nadenken.’

Ik heb namelijk niks met goede voornemens. Wat is dat, vroeg ik me af. Toen ik een facebook live zag over goede voornemens werd me het één en ander duidelijk.

Toekomst

Voornemens gaan over de toekomst, zijn er voor om onszelf te checken, te oordelen. ‘Ik zou gaan hardlopen, nu ben ik er weer niet aan toe gekomen’. Nu heb ik weer zitten snoepen etc..” Eigenlijk is het een concept dat we tegen onszelf gebruiken. Waar we onszelf uitnodigen om oordeel over te hebben. Stop met oordelen over jezelf. Stop met jezelf klein maken. Het brengt je niks. Hoe minder oordeel, hoe meer we aanwezig kunnen zijn in nu.

Verleden

Ook het terugkijken naar 2018.  Alle standpunten die we hierover hebben mogen we loslaten.  Hoeveel oordeel zit daar in, hoeveel lading zit er vaak op? Wat als we dat eenvoudigweg loslaten, zodat er ruimte komt om iets nieuws te kiezen, iets nieuws te laten ontstaan. Ook de standpunten over de mooie dingen van het afgelopen jaar, is waar we ons vastzetten, als het ware een plafond creëren. Wat als we alleen maar dankbaar zijn voor wat was, de mooie en minder mooie dingen en de vraag stellen ‘Wat is er nog meer mogelijk?’

Nu

Totaal aanwezig in nu. Geen verleden, geen toekomst. Geen verwachtingen, hoe het eruit moet zien in 2019. Elk moment weer een nieuwe mogelijkheid, nieuw keuzemoment, nieuwe creatie.

Omdat ik er blij van word!

Hoe zou het zijn dat je gaat kijken naar wat jij wenst, geen vanzelfsprekendheden, niet wat anderen vinden wat moet zijn. Ik kies het, omdat ik er blij van word. Omdat ik er enthousiast van word. Daar waar je alle opgetrokken barricades kunt laten zakken, de ruimte gaat pakken in 2019. Geen reactie, geen vechten, niet bevechten. Geen angst, geen afleiding, geen blokkades, geen beperkingen, geen definities, geen leugens, geen projecties, geen oordelen.

Welke energie kun je zijn om vanuit mogelijkheden te functioneren, elk moment een uitnodiging naar meer van jou. Ook als het niet comfortabel is, je er niet door laten stoppen. Geen rechtvaardiging waarom iets niet kan, waardoor je stopt met kiezen. Wat als je jezelf elke keer opnieuw de vraag gaat stellen: ‘Wat kan ik hier kiezen?’

Hoe kan jij jezelf uitnodigen meer aanwezig te zijn in NU. Dat je meer mag gaan schitteren. Waar je bereid bent de rust te zijn, in keuze te zijn, waar jij jezelf kan uitdagen. Wat is er mogelijk voorbij aan definities, aan conclusies, aan oordelen, zodat je steeds meer vanuit plezier en gemak gaat functioneren.

Wat is er dan mogelijk?

Categorieën: Blog

2 reacties

Nel · 13 januari 2019 op 09:35

Je zelf blijven en doen wat je hart je ingeeft en je naaste niet vergeten.

Hetty · 17 januari 2019 op 14:38

Heel mooi, Nel. Voel je vrij jezelf te zijn, je naaste niet vergeten en vooral ook jezelf omarmen voor wie je bent!! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *