Afgelopen week maakten we een fietstocht langs de Loire. Ondanks dat de routes keurig aangegeven stonden, raakten we nogal eens van de route.

En hoe leuk kan dat zijn!

Nieuwe ontdekkingen, mooie plekken die we anders misgelopen waren. Contact maken met een Fransman door de weg te vragen, de taal opfrissen, de vriendelijkheid en de behulpzaamheid ontvangen. Maar dat even terzijde.

Het werd me meerdere malen duidelijk hoe we besloten welke kant we op moesten. Zonder even stil te staan, ons blikveld te verruimen en bijvoorbeeld te zien dat er nog een brug in ons gezichtsveld lag waar we over konden. We namen niet waar dat er nog meer mogelijkheden waren.

Metafoor

En dit vind ik een prachtige metafoor hoe we ons leven leiden. We besluiten hoe ons einddoel er uit moet zien, waar we uit moeten komen, welke afslagen we moeten nemen. We besluiten wat juist, wat verkeerd is. We besluiten wat goed en wat fout is. We besluiten dat we iets niet kunnen. We besluiten dat die persoon niet deugt of juist wel. We besluiten of iets werkt of niet werkt.

En laat nou al die besluiten ons beperken waar te nemen wat er werkelijk mogelijk is.

Vragen stellen

Hoe zou het zijn even stil te staan, vragen te stellen over wat er nog meer mogelijk is voor jou, voor de weg die je wil gaan. Vragen stellen zonder op zoek te gaan naar antwoorden. Maar juist om meer bewustzijn te krijgen, om je waarneming te vergroten over wat mogelijk is voor jou.

En dan heb ik nog niet benoemd dat we zo graag functioneren vanuit een vooropgezet plan, soms liefst tot in detail uitgewerkt. Daar waar we de volledige controle willen over de uitkomsten. Waardoor we ook hier onze waarneming beperken en niet zien wat er nog meer mogelijk is.

Hoe zou het zijn de technieken en tools te leren die bijdragen aan meer bewustzijn over de weg die je wil gaan. Minder controle en meer creatie. En liefst met gemak en plezier!

Ik ga straks maar eens de fiets op! Geen route, geen plan, geen goed of fout, geen einddoel en ruimte voor oneindig waarnemen.

Zin in!

Categorieën: Blog

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *