Ik heb…. Ik ben…..

Dit is wat ik vaak hoor.

Elke zin die daarmee begint heeft een conclusie in zich. Een standpunt, een feit, een label. We zeggen het allemaal, ook ik betrap me er regelmatig op.

Standpunten en labels

Onze hele samenleving is er op afgestemd. Kijk maar naar het onderwijs of de medische wereld. We analyseren, we diagnosticeren, we geven het een naam. Elk label is een kwalificatie, elk label gaat over wat er fout of wat er juist goed is. En ook dat laatste is oordeel. Welke labels hebben we ons zelf gegeven of zijn door anderen op ons geprojecteerd. ‘Ik ben ongeduldig, ik ben chaotisch, ik ben dik, ik ben angstig, ik ben prikkelgevoelig, ik ben vermoeid, ik heb fybro…., ik heb …..vul de diagnoses maar in.

Je standpunt bepaalt je realiteit

Elk standpunt, elk label zet ons vast en haalt ons weg bij ons bewustzijn. Overal waar we labelen, hebben we iets besloten. Met dat label gaan we op zoek naar het bewijs van wat we besloten hebben. Hoor jij jezelf zeggen, dat is moeilijk, dan is het ook moeilijk. Hoor jij jezelf zeggen, ik ben moe, dan gaan we op zoek naar wat dat bevestigt.  Overal waar we hebben besloten dat iets is, creëren we het zelfs. Ons standpunt creëert immers onze werkelijkheid en niet andersom. We zeten ons vast met de beperkende gedachte en het biedt geen ruimte voor nieuwe mogelijkheden.

Je bent meer dan je beperkingen

Het label is niet jij. Je bent zoveel meer dan dat. Waar gebruik je de beperking om niet in actie te hoeven komen.  Wie zou je zijn voorbij aan die beperking. Wat zou je kiezen voorbij aan de beperkingen? En wat is daar nu al in mogelijk als eerste stap?

Van beperkingen naar mogelijkheden

Welke actie kun je vandaag doen, die nieuwe mogelijkheden creëert voor jou. Waar plezier is, waar dankbaarheid is. Waar je erkent wat gaande is, het toelaat, het ontvangt, zonder oordeel en van daaruit kiest voor wat mogelijk is voor jou.

Waar je nu al staat

Erken de weg die je al gegaan bent. De stappen die je al gezet hebt. Waar je al gekozen hebt voor nieuwe mogelijkheden. Vertrouw op je potentie die je werkelijk bent en blijf kiezen!

Categorieën: Blog

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *