Onlangs heeft Léon, mijn man zijn loopbaan afgerond. Hij is ‘met pensioen’, zoals ze dat noemen. En het is bijzonder en interessant hoe mensen reageren. ‘Wat zal dat wennen zijn! ‘Je moet wel je eigen dingen blijven doen!’. ‘Je relatie komt wel onder druk te staan!’

En dit laatste vind ik interessant om eens naar te kijken.

Meer dan 32 jaar zijn we samen. Onze omstandigheden hebben zich door de jaren heen voortdurend gewijzigd, zoals dat bij iedereen het geval is. Eerst ben je met zijn tweetjes. Dan met zijn vijven. Onze kinderen groeien op, gaan op zichzelf wonen. Er ontstaan nieuwe vriendschappen en vriendschappen gaan verloren. We moeten afscheid nemen van dierbaren. We veranderen van baan. We veranderen zelf ook. We krijgen nieuwe inzichten door wat er zoal op ons pad komt en wat we kiezen.

Alles begint met de relatie die je hebt met jezelf.

In onze relatie gaat soms alles als vanzelf en soms zijn we elkaar even kwijt. Dan is er afscheiding, is er oordeel. Oordeel over de ander en/of oordeel over mezelf. En laat nu alles beginnen met de relatie die je met jezelf hebt.

Waar behandel jij jezelf met eerbied, waar durf je te vertrouwen op jezelf, waar durf jij je kwetsbaarheid te laten zien, waar durf je oordeel over jezelf los te laten. Waar durf jij jezelf te zijn. Waar kun jij dankbaar zijn voor wie je bent? Als je geen relatie met jezelf hebt, kun je het niet met een ander hebben!

Verbondenheid

Als je verbondenheid met iemand wil, zul je eerst de vriendelijkheid en de genegenheid naar jezelf mogen toelaten.

Relatie met de ander

Hoe zou het zijn als je jouw relatie creëert op basis van het toelaten van alles wat die ander is en daar dankbaar voor kunt zijn. Dankbaarheid kan alleen bestaan als je zonder oordeel bent. Als je dankbaar bent voor iemand in je leven, hoeven ze niet perfect te zijn.

Als ik naar mezelf kijk, ben ik zeker niet perfect. Toch ervaar ik alle ruimte mezelf te mogen zijn. En ik kies ervoor Léon die ruimte ook te geven.

Categorieën: Blog

2 reacties

Lisette · 23 maart 2019 op 19:09

Mooi geschreven Hetty, ik hoor het je gewoon zeggen hihihi… geniet van de veranderingen en de mooie momenten samen!

Nel · 2 augustus 2019 op 07:12

Het leven is geven en nemen .daarbij een goede wil dan kom je samen een heel eind.
wij hebben 64 jaren lief en leed gedeeld (zonder blauwe ogen )
Samen praten , samen lachen en niet naar roddels luisteren.
Hetty we kunnen nog iets leren van je site. Dank je wel .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *