‘Ik ben de verbinding met mijn lichaam kwijt’.

Dat hoor ik nogal eens voorbijkomen.

Is dat werkelijk zo?

Het lichaam vertelt ons wanneer we naar de toilet moeten, het lichaam vertelt ons wanneer het wil slapen, wanneer het wil bewegen. Wat opmerkelijk is, dat het je als baby min of meer afgeleerd is naar je lichaam te luisteren. Je wist wanneer je wilde slapen, wanneer je wilde drinken, maar men liet dit niet toe. De realiteit zei immers dat er rust, ritme en regelmaat moest zijn. En wat vertelt de huidige realiteit ons nog meer. Wat gezond is om wel of niet te eten bijvoorbeeld. Wat als je lichaam weet wat bijdraagt aan jou en je lichaam. Wat als dat ook per dag mag verschillen. Wat als je lichaam weet.

Je lichaam heeft zijn eigen bewustzijn

Je lichaam weet. Hoeveel signalen geeft je lichaam af om je te beschermen, je soms een halt toe te roepen. En soms moet het wel heel hard roepen om gehoord te worden. Je lichaam wil gezien, gehoord en gewaardeerd worden. Hoe vaak negeren we ons lichaam, hoe vaak oordelen we over ons lichaam, hoe vaak zetten we ons af tegen ons lichaam. Wat creëren we met en voor ons lijf met de keuzes die we maken?

Wat is pijn?

Pijn is het resultaat van iets waartegen jij je verzet, waar je weerstand tegen hebt. Pijn is een intensiteit waarover je lichaam je informatie probeert te geven. Wees bereid het te ontvangen.

Erken het, laat het toe. Verzet je er niet tegen, elk verzet versterkt de sensaties die je merkt. Overal waar je wil begrijpen wat gaande is, overal waar je de controle wil, overal waar je oordeelt over je lichaam zet je het als het ware vast. Je geeft je lichaam als het ware de opdracht, hetgeen jij hebt besloten wat het is, waar te maken.

Hoe is jouw relatie met je lichaam?

Zie jij je lichaam, ben je dankbaar voor wat het lichaam voor je doet of wil je het kost wat kost veranderen. Hoe zijn het zijn meer samen te gaan werken met je lichaam. Hoe zou het zijn te gaan communiceren met je lichaam.  We hebben nooit geleerd te communiceren met ons lichaam. Begin met vragen te stellen aan je lichaam. Vragen stellen om meer bewustzijn te krijgen over wat gaande is. Lichaam wat wil je me vertellen, dat ik nog niet heb erkend? Wat is er juist aan deze situatie dat ik nu niet begrijp? Wat creëert deze keuze voor mij en mijn lichaam? Ook simpele vragen als: Lichaam, wat wil je eten? Wil je zout? Wil je suikers? Lichaam, wat wil je dragen vandaag? Speel ermee en oefen om zo meer verbinding met je lijf te creëren. Als het licht voelt in je lichaam, als het ruimte geeft in je lichaam, als je lijf gaat tintelen, als je lijf wat naar voren helt, is het vaak een ja. Hoe je lichaam reageert op vragen is voor iedereen anders. Speel ermee en vang de signalen van je lichaam op.

Meer verbondenheid met je lichaam

Een fijne oefening om meer verbinding met je lijf te ervaren is door het aan te raken. Lichamen houden ervan aangeraakt te worden. Merk je lichaam. Zeg als het ware gedag tegen je lichaam. Merk de energie, die naar boven komt, omdat je er aanwezig mee bent. Maak contact met je lijf door een plek van je lijf aan te raken en er mee te zijn. Dat kan een plek zijn die aandacht vraagt. Merk de energie van je lijf, van die plek. Toon de genegenheid naar die plek en wees dankbaar.

Je lichaam is er altijd voor je!

Categorieën: Blog

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *