‘We leren elke dag van haar’ zei mijn zoon toen Joa een week oud was.  

Wat een wereldwonder is ze en zo prachtig te zien hoe bewust de nieuwbakken ouders aandacht geven aan hun dochtertje. Bijzonder hoe ze de tijd nemen haar te observeren, mee te bewegen en af te stemmen op wat Joa hen laat zien. Ze zijn zich ervan bewust hoe meer ontspanning er bij hen is, hoe meer Joa daarvan profiteert. Het welbevinden van haar staat voorop, ongeacht wat de omgeving van hen verlangt of hoe men vindt dat het één en ander zou moeten.

Hoe anders was het toen ik moeder werd. Ik wilde het vooral goed doen, zoals elke ouder dat wil. Maar zette me zelf ook vast, omdat ik me liet leiden door wat men vond wat juist was. Ik durfde daarin niet altijd mijn intuïtie te volgen. Er moest rust, ritme en regelmaat zijn. Dat betekende drinken op vaste tijden, slapen op vaste tijden, in het eigen bedje slapen, op de eigen kamer.

Een baby weet

Zo mooi dat er nu meer ruimte is af te stemmen op het bewustzijn van je kind. Het bewustzijn van een baby is zo groot. Ze reageert op wat het lichaam haar vertelt. Ze laat zich horen als ze honger heeft. Ze laat zien en horen als ze zich niet fijn voelt. Ze kent geen twijfel. Ze kent geen goed of fout, juist of verkeerd. Ze leeft in het hier en nu. Ze heeft geen oordeel. Al die polariteit, die ons als volwassenen weghaalt bij ons bewustzijn, dat is er niet.

Verwondering

Zo mooi te zien dat ze langzaam oog krijgt voor haar omgeving, de verwondering die zichtbaar is. Haar ontdekkingsreis is begonnen! 

En wat ze mij leert, is dat ook ik kan kiezen naar de wereld te kijken als Joa. Vol verwondering, zonder goed of fout, zonder gevecht. Ontspannen in wat gaande is, de ruimte zijn en kiezen voor de energie van dankbaarheid. Dat gun ik jou ook!

Categorieën: Blog

3 reacties

Nel Varwijk · 19 december 2020 op 16:37

Fijn dat Joa verstandige ouders en.. grootouders heeft.
de tijden zijn veranderd..
mijn ouders kregen jaar na jaar een baby en was alles sober en behelpen.
14 zo moeder ze noemden ( peutertjes ) moesten allemaal gevoed en verzorgd worden zonder elektrische tijd zonder water leiding was moeilijk om rond te komen maar we wisten niet te beter;
en eerlijkheid stond altijd hoog in het vaandel ondanks alles zijn we toch 87 en 88 jaren oud geworden.( verschil moet er zijn ) gezonde jaar wisseling voor de gehele fam:
want dat is niet te koop. groet Nel.

Hetty · 23 december 2020 op 12:41

Dankjewel Nel voor je reactie op mijn blog. De tijden zijn inderdaad veranderd, maar liefde, dankbaarheid. verwondering en bewustzijn is van alle tijden. 87 en 88 en ik gun je nog heel veel meer mooie jaren met iedereen die je lief is. Jij ook een fijne Kerst en jaarwisseling.

Sabrine Swanenberg · 20 januari 2021 op 06:52

Blijf jezelf verwonderen en blijf leren, het maakt het leven zoveel mooier.
Mooi Hetty!
Groetjes, Sabrine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *